Fotograf Helle K. Hagen

Det er meg!

Jeg avla min svenneprøve i fotograffaget hos Preus Fotolaboratorium i Horten, høsten 1993. Den gang var dette Norges største fotolaboratorium for amatørbilder, men også en meget stor leverandør til profesjonelle fagfotografer innen portrett og reklame. I dag drives det videre under navnet Preus Pro Lab – i mye mindre skala, men fremdeles her i Horten.

Selv tråkket jeg mine barnesko i Larvik og gikk ferdig videregående på det som het Larvik Gymnas. Gjennom tenårene, helt fra arbeidsuka mi på ungdomsskolen, jobbet jeg som ekstrahjelp i Preus Foto i Kongegata i sentrum av Larvik. Der jobbet den gang Helge Preus som fotograf og butikksjef. Da han etterhvert begynte som faglig leder i Preus Fotolaboratorium hjemme i Horten, overtok en annen fotograf hans jobb i Larvik, Anne-Line Biberg (dengang Barkald). Begge disse menneskene har hatt stor betydning for meg i min utdannelse og i mitt virke som fotograf – og som venner. Hvert år holdt jeg dem oppdatert ved å sende dem et julekort 🎄

Etter videregående gikk jeg på fotolinja på Sogndal Folkehøgehøgskule. Et herlig år med mye moro og mange lange vennskap for ettertiden. Høsten 1990 kom jeg inn på Strømmen videregående skole og tok linja fotograf grunnkurs. Her ble mye av den teoretiske grunnmuren lagt. Et viktig år. Sommeren 1991 jobbet jeg som assistent for Fotograf Trine Mikkelsen i Stavern. Hun drillet meg i dagslysfotografering og mørkeromsarbeid. I august samme året flyttet jeg til Oslo og skrev lærlingkontrakt med Fotograf Thonrud, en dyktig portrettfotograf som hadde studio i Bogstadveien. Der ble jeg til juni 1992. Jeg valgte da å flytte til Horten og byttet lærested til Preus Fotolaboratorium. Her fikk jeg et allsidig år med lærlingeskole og avsluttende teorieksamen, utplassering hos blant annet Reklamefotograf Bjørn Harstad, museumsfotografering og mange ulike kurs og sammenkomster med etablerte fotografer i Norge.

I september/oktober 1993 avla jeg min svenneprøve på «laben» og bestod denne 😊

1. oktober i 1994 åpnet jeg mitt studio i Thuegata 2 A i Horten. Jeg er på samme plassen i dag. Læringskurven var bratt og jeg lærer ennå.

Jeg har god kompetanse innen generell behandling av bilder, og bidrar gjerne med faglige råd, bildestørrelser, reproduksjoner av gamle bilder, innramming og utsmykning.  Det meste av bildeproduksjonen foregår hos meg.

I dag har jeg allsidig kompetanse til å løse de fleste oppdrag jeg får i hendene.

 

Bilde av meg er tatt av Magne B. Finslo, i Fjærland, august 2016.